Vad är konst för er???

För ett par år sedan, fick jag hård kritik på ett av mina fotografier. Man sa att en dagisunge med en kamera i handen kunde ha tagit bättre bilder. Tydligen var personen i fråga mycket upprörd över mitt medvetet suddiga fotografi, och att han hade råkat se det, på fotosidan. Själv var jag ganska nöjd och skrattar mest åt kritiken nu, för jag vet vad bilden i fråga vill säga, men då var det inte roligt att höra sådan totalt okonstruktiv kritik.

Idag var det min tur att vara kritisk. Under kvällen kulturnatt i Växjö tittade vi på en mycket märklig installation, som pågick i en hel del minuter, på konsthallen. Den bestod av två män med kostym, som under hela installationen skrapade varsina stolar mot golvet i olika formationer, slog mot varandra ibland, och gjorde märken i golvet. Helt i alla fall till synes improviserat, helt tysta och allvarliga. Allt medan konsthallschefen tittade oroligt på sitt parkettgolv, för att se hur illa skada det skulle bli. Är detta konst?

Vidare gick jag till biblioteket, där poesi upplästes. När jag och Anders kom in pågick en uppläsning av alla möjliga könsord och svärord. “Surfitta” var det minst fula. Vad som hade sagts innan eller efter vet jag inte. Vi gick lika kvickt. Är detta konst?

Till sist hamnade vi i Lisbeth Sandvalls galleri vid Stortorget. Fantastiska tavlor med mycket färg. Jättevackra och föreställande det man vill få det till, men ofta några slags människogestalter. Otroligt abstrakta, egentligen bara färg i olika kombinationer, men som jag lugnt skulle kunna ha på väggen bara för att de är så snygga. Tycker jag. Är detta konst?

Jag har inga enkla svar på detta, vad tycker ni? Jag bara undrar hur mycket herrarna med de skrapande stolarna, som kallade sig “Guds bröder” får betalt. Jag undrar varför viss kass konst får fina konsthallar att visas i, medan det finns så många unga kreativa människor, som aldrig kommer fram i ljuset. Växjö kommun är fantastiska som anordnar så mycket kulturgrejer i den här stan, men ibland undrar man, om exakt precis vad som helst är konst, bara man har de rätta kontakterna och knäppaste idéerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.